Main content

In de kijker

Een bericht komt in kijker omdat het nieuw of interessant is. En natuurlijk ook omdat het gaat over rechten van kinderen en jongeren. Ook signalen vanuit onze klachtenlijn plaatsen we in de kijker.

U kan ons het best bereiken per mail. Om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, passen wij onze dienstverlening aan.

Om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, passen wij onze dienstverlening aan. We zijn gesloten voor bezoekers. U kan ons het best bereiken per mail. Heeft u een vraag of melding voor de Klachtenlijn? Dan mailt u best naar klachtenlijn@kinderrechten.be. Heeft u een algemene vraag voor het Kinderrechtencommissariaat? Dan kan u mailen naar kinderrechten@vlaamsparlement.be. Telefonisch zijn we van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 9 tot 12 uur. Als u op een ander moment belt of de lijn is bezet, kan u uw naam en telefoonnummer inspreken, dan bellen wij u terug. Zodra de situatie verandert, zullen wij dat via al onze kanalen communiceren. Wij excuseren ons voor dit ongemak.

17.03.2020
Coronavirus met oog erin

Het Kinderrechtencommissariaat is bezorgd over de kinderen en jongeren voor wie het een moeilijke periode is. Ook middenveldorganisaties trekken aan de alarmbel voor mensen in een kwetsbare positie . Het gaat over kinderen die al in een moeilijke situatie zitten en door de coronamaatregelen nog kwetsbaarder worden. De situatie wordt nog nijpender voor hen nu. Dat vraagt extra alertheid maar ook een actief beleid om connectie te houden met deze kinderen en ervoor te zorgen dat hun rechten gevrijwaard blijven.

24.03.2020
Word jij onze nieuwe ombudsmedewerker Welzijn en jeugdhulp? Vacature

Voor de Klachtenlijn zoekt het Kinderrechtencommissariaat een ombudsmedewerker Welzijn en jeugdhulp (80%). Een boeiende gevarieerde job in een fijne werkomgeving. Stuur je sollicitatiebrief, het ingevuld sollicitatieformulier en een kopie van je diploma ten laatste op 14 april 2020 naar Hudson.

17.03.2020
Omgaan met conflicten in het gezin tijdens de coronacrisis 5 tips

Hulplijn #1712 verwacht een toename van #conflicten en #geweld in gezinnen. Sommige politiezones en parketten krijgen al meer klachten over familiaal geweld. 1712 is klaar voor meer telefonische en online oproepen en geeft tips voor gezinnen.

23.03.2020
Zwart wit foto waarbij de helft van het gezicht en de helft van het bovenlichaam zichtbaar is

De voorstelling van het jaarverslag van de Commissie van Toezicht voor jeugdinstellingen die voorzien was op 25 maart 2020 is uitgesteld. We zijn volop op zoek naar een nieuwe datum en houden de deelnemers per mail op de hoogte. 

12.03.2020
Meisje met kader tv voor haar hoofd, gezicht blur weergegeven

Donderdag 12 maart 2020 buigt de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media zich opnieuw in hoorzitting over het omzetten van de Europese Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten in het mediadecreet. Het Kinderrechtencommissariaat ziet de audiovisuele mediarichtlijn als een opportuniteit voor ambitieus mediadecreet met oog voor minderjarigen en hun rechten. De omzetting moet ten laatste gebeuren tegen september 2020. Het Kinderrechtencommissariaat doet enkele aanbevelingen.

11.03.2020
Meisje uit de film System Crasher

De film 'System Crasher' volgt een getraumatiseerd meisje, Benni, dat niet past in het systeem en de grenzen van zichzelf en iedereen rondom zich aftast. Onhandelbaar, een ‘system crasher’, volgens haar omgeving. Ze is op haar manier op zoek naar warmte, maar wordt afgeketst totdat ze totaal de controle verliest. De vertoning van 15 maart is geannulmeerd. De verschillende speeldata en locaties staan op de site van de Cinema.

12.03.2020
Bewuster omgaan met vrijheidsbeperkende maatregelen SAM

Werken aan een bewuster beleid voor vrijheidsbeperkende maatregelen in je organisatie? Dat doe je niet in je eentje. SAM en het Vlaams Platform Vrijheidsbeperkende Maatregelen lanceren een reflectie-instrument dat jou, je collega’s en je organisatie helpt om samen aan de slag te gaan.

08.03.2020
Twee jonge kinderen samen op stap

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle vroeg aan het Kinderrechtencommissariaat een spoedadvies over de vijf prioritaire doelstellingen voor het Vlaams jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan (JKP) 2020-2024. Het Kinderrechtencommissariaat bezorgde op 21 februari 2020 zijn advies aan de minister. We waarderen de vijf prioriteiten maar stippen tegelijk enkele tekortkomingen aan en doen beleidssuggesties voor een straffer toekomstig Vlaams jeugd- en kinderrechtenbeleid.

21.02.2020
Foto meisje dat schrik heeft

Maak je zelf geweld mee? Of ben je bezorgd om iemand anders of zit je met een vermoeden van geweld?
Heb je ooit geweld meegemaakt en zit het je nog altijd dwars? Ben je bang dat je soms je zelfbeheersing kwijt raakt en iemand ongewenst pijn doet?
Doe je mee met een groep pesters en voel je je daar schuldig over?
Bel, mail of chat dan met 1712.

12.02.2020

Pagina's